Kratka zgodovina Strelskega društva Marok Sevnica

Strelski šport ima na območju občine Sevnica bogato tradicijo, saj je bila strelska družina Sevnica ustanovljena leta 1931, leta 1933 pa strelska družina Radna pri Boštanju ter Šentjanž.

Od leta 1980 do leta 1991 je v občini delovalo devet strelskih društev in sicer: SD Jutranjka, SD Kovinar, SD Stilles, SD Kopitar, SD Boštanj, SD Krmelj, SD Blanca, SD Marok in SD Lisca. Vsa društva so do osamosvojitve (1991) izvajala nacionalne strelske programe, katerih značilnost je bila, da so uporabljala cenejšo opremo in športno orožje. Po osamosvojitvi je Strelska zveza Slovenije uvedla mednarodne strelske programe, kar je pomenilo bistveno večje finančne izdatke za kritje stroškov delovanja. Rezultat te spremembe je bilo drastično zmanjšanje strelskih društev v občini Sevnica.  Tako danes na območju občine delujeta SD Boštanj, ki je osredotočeno na delo z veterani, Strelska zveza Sevnica, ki skrbi za treninge in tekmovanja s športnim orožjem velikega kalibra in SD Marok Sevnica, ki skrbi za razvoj in delovanje vrhunskega tekmovalnega strelskega športa.

Strelsko društvo Marok obstaja že od leta 1952 in trenutno šteje nekaj več kot 60 članov. Društvo ima vse kategorije strelcev od najmlajših pa do najstarejših. Tako v društvu delujejo selekcije cicibanov, mlajših pionirjev, pionirjev,  kadetov, mladincev, članov ter veteranov.  V vseh selekcijah so zastopane tudi ženske. Člani društva letno opravijo več kot 400 ur treningov na treh streliščih (dva strelišča za zračne discipline in eno strelišče za discipline malega in velikega kalibra). Člani delujejo v disciplinah: športna zračna puška in pištola, športna puška in pištola malega kalibra ter športna puška in pištola velikega kalibra. Od leta 1995 pa do leta 2002 je v društvu delovala tudi skupina ki je tekmovala v disciplini samostrel ter disciplini praktično situacijsko streljanje.

Društvo trenutno tekmuje v 1.A državni ligi (najmočnejša slovenska strelska liga), ter v 2. in 3. slovenski ligi.  Na državnih in mednarodnih prvenstvenih in pokalnih tekmovanjih pripadniki SD Marok Sevnica dosegajo visoke uvrstitve. Tako smo leta 2013 na državnem prvenstvu osvojili tri zlata odličja, postavili tri državne rekorde ter dobili tri državne prvake. Društvo se v strelski sezoni udeleži 25 do 30 tekmovanj doma in v tujini.

Mladi sevniški strelski upi se udeležujejo tekmovanj tudi izven državnih meja v sestavi slovenske strelske reprezentance. Tako so redni tekmovalci na evropskih in svetovnih prvenstvih ter evropskih in svetovnih pokalih. Mojca Kolman, Anuša Kovačič, Blaž Kunšek Klemen Juvan, Danilo Petrin in Matej Kolman so strelska imena mlajše generacije poznana v evropskem in svetovnem strelskem športu.